En aquest apartat, parlarem d’algunes de les restes que han quedat de Barcino a Barcelona, i de com era la vida en aquells temps.
- LA VIDA A BARCINO.
Les clases socials, es dividien entre ciutadans (cives), els que havien nascut a la ciutat o obtingut la ciutadania, domiciliats sense ciutadania (incolae), residents transitoris (hospites) i esclaus sense drets.
El forum era la plaça central dedicada a la vida pública i als negocis. El recinte no está clarament delimitat, però sembla coincidir amb l’actual Plaça Sant Jaume.
El temple de Barcino, estava dedicat a August, el primer emperador i fundador de la Barcino romana. Va ser construit pocs anys desprès de la fundació de la ciutat.
Barcino tenia dos aqüeductes que conduien l’aigua, un d’ells portava l’aigua que queia desde Collserola, al nord-est, i l’altre des del nort, agafant aigua del Besós.
L’aigua era utilitzada per a usos domestics i per a banys públics, que exigien gran cantitat d’aquest recurs.
S’han trobat conjunts de tombes o “necropolis” a l’exterior de l’area amurallada.
Aquí tenim una imatge d’un mapa de Barcino, sobre un mapa de l’actual Barcelona.
En aquest mapa, es pot obsevar que el forum, es troba a l’actual plaça Sant Jaume, i aquella plaça es dedicava a la vida publica i als negocis. Actualment es el cor administratiu de Barcelona, ja que es troba l’Ajuntament i la Generalitat.
També es pot obsevar el temple, situat dins el forum, actualment es troba al carrer Bonavista, dins d’un edifici.
ACTUALMENT A BARCELONA ES POT TROBAR...
-Temple d’August
El temple de Barcino, dominava la ciutat, ja que estava sobre un pòdium, s’havia d’accedir per una escalinata, i s’havia aixecat en un punt més alt del petit turo, conegut com Mons Taber, sobre el qual es va construir Barcino.
Actualment només es conserven quatre columnes, a l’interior d’un edifici al carrer Paradís, al barri Gòtic.
-Necròpolis
Actualment se’n conserven restes de l’antiga necropolis de Barcino, “cementiri”. S’han trobat 85 elements funeraris en aquesta Necropolis, actualment situada a la Plaça Madrid.
Generalment les famílies adinerades, feien monuments funeraris en els camins d’entrada de les ciutats amb plaques que recordaven a la família dels difunts.
-Muralla
La segona muralla romana de Barcelona, es l’única de la qual queden restes importants, es va començar a finals del segle II, i es va acabar a començaments del segle IV. La muralla anava aproximadament del carrer de Gignàs a la plaça Nova.
-Aqüeductes
Dos aqüeductes subministraven aigua a la ciutat: estaven situats a la muralla al costat de l’actual plaça Nova, on s’han conservat restes. Al carrer Duran i Bas s’ha descobert un tram de quatre arcades incorporades a una paret.
No hay comentarios:
Publicar un comentario